Bästa gamingmusen 2019

Bästa gamingmusen 2019
december 21, 2018 caspar

Efter att du spelat datorspel i ett par timmar kommer du märka stor skillnad mellan en mus som är ergonomisk jämförelsevis med en vanlig kontors mus. De bästa gamingmössen är skapade för att ha en ergonomisk design, de finns möss anpassade för mindre och större händer.

Gamingmössen har även olika vikter för att du som gamer ska hitta den perfekta musen, knapparna ska vara lätta och sköna att trycka ner och en välutvecklad sensor med mjukvara för att undvika jitter.

 

Premium: Logitech G703

 

Logitech G703 Lightspeed Wireless Gaming Mouse

 

Vinnaren i vårt test av den bästa gamingmusen blev Logitech G703. Detta är en trådlös datormus med en PMW3366 sensor som är riktigt bra vid låga så som höga DPI inställningar, och den har inga problem med varken accelerationsökningar eller jitter.

Musen har sex stycken programmerbara knappar som du kan ställa in via mjukvaran och även ställa om RGB-ljuset till dina önskemål.

 

Medium: Razer Deathadder Elite

 

Razer DeathAdder Elite

 

Razer Deathadder har varit under många år en av de allra mest populära gaming mössen och den håller måtten än idag. Razer har släppt flertal uppdateringar av musens sensor för att höja prestandan, men den oslagbara ergonomiska designen har varit densamma under alla dessa år.

 

Budget: SteelSeries Rival 110

 

SteelSeries Rival 110 - Matte Black

 

Vinnaren i vår budgetkategori är Rival 110 från det populära gamingföretaget SteelSeries. Musen är utformad för både höger och vänsterhänta personer och har sex stycken programmerbara knappar. Musen är verkligen värd pengarna men vi tycker att både Razer Deathadder och Logitech G703 har en bättre ergonomisk design.

Så väljer du den bästa gamingmusen för dig

Design och antal brytare: Det viktigaste när du ska bestämma dig för en gamingmus är dess design samt antal brytare. När vi talar om brytare menar vi antal knappar som du finner på sidan av musen. Spelar du mycket FPS spel som till exempel Fortnite och Counter-Strike Global Offensive kommer du med största sannolikhet endast behöva de två brytarna du hittar vid tummen. Detta är den vanligaste designen på datormöss. Spelar du mycket MOBA Spel som till exempel World of Warcraft kan det vara skönt att ha en mus med extra många brytare för att kunna binda alla dina attacker.

Trådbunden eller trådlös mus: Att välja mellan en trådbunden eller trådlös mus beror på vad du spelar för spel. Om du spelar FPS Spel (First Person Shooters) som Fortnite, Counter-Strike och PUBG kommer du vilja ha en trådbunden mus för att minimera input lag. Spelar du strategispel eller MOBA spel kan den trådlösa musen vara perfekt i och med att input lag inte spelar lika stor roll i dessa typer av spel. Generellt är en trådlös mus dyrare.

Laser eller optisk sensor: En optisk sensor är att föredra om du spelar, sensorn läser faktiskt av sämre än en lasersensor vilket innebär att det i praktiken blir en jämnare läsning av ytan och man minimerar jitter och acceleration som lasersensorer skapar.

Lasersensorer har alltså fördelen att de läser av ytan mer exakt vilket kan skapa problem när man spelar i och med att jitter skapas på vissa specifika underlag. Lasermöss har inga problem att läsa av olika slags underlag, så om du är på resande fot och inte alltid har en musmatta tillgänglig så är lasersensorn perfekt i det avseendet då du kan spela på en hel del olika underlag som till exempel glasskivor och blanka bord.

Så valde vi ut den bästa gaming musen 2019

Under vårt test har vi prövat marknadens populäraste möss och ställt dem mot varandra i olika datorspel. Vår favorit i testet är helt klart Razer Deathadder Elite, vi älskade designen och passformen och det var enkelt att konfigurera musens inställningar i den medföljande mjukvaran.

För att få en bredare förståelse så har vi tagit hjälp av internationella tester av gamingmöss samt kollat runt på diverse forum för att få en blick av vad användare tycker om deras respektive köp.

Vanliga frågor och svar

Fråga: Kommer en gamingmus förbättra mitt spelande?
Svar: Detta beror på vad för spel du spelar. Spelar du datorspel som kräver en hög reaktionsförmåga som till exempel Fortnite och Counter-Strike kommer du förbättra din prestation med en gamingmus med så låg responstid som möjligt. Gamingmös generellt har väldigt låg responstid.

Fråga: Vad är skillnaden på en gamingmus och en vanlig datormus?
Svar: Gamingmöss är designade för att vara hållbara, ha den bästa hårdvaran för att minimera lagg, bra mjukvara för att sätta upp musens inställningar och ha en ergonomisk design.